divendres, 24 de febrer del 2012

INFORMACIÓ MOLT ÚTIL PER ALS TEMPS QUE CORREN


CONEIX ELS TEUS DRETS

RECOMANACIONS EN MANIFESTACIONS I CONCENTRACIONS

Pots exercir la teua llibertat d’expressió a través de qualsevol mitjà legítim (consignes, xiulades, pancartes...)
No utilitzes la violència verbal i física contra ninguna persona o cosa. Evita enfrontaments directes i els insults cap a les forces de seguretat, donat que poden constituir un delicte d’injúries o calúmnies, atemptat o lesions a l’autoritat. No els dones excuses per desallotjar-te i justificar la seua actuació violenta.
Si eres agredit per les forces de seguretat i presentes lesions, acudeix a un centre mèdic i que et donen un part acreditatiu de la lesió per a la denúncia posterior.
No exercisques accions reivindicatives de manera individual. La teua principal defensa és el col·lectiu.

¿COM ACTUAR EN CAS DE DETENCIÓ O IDENTIFICACIÓ?

Identifica’t sempre davant les forces de seguretat quan t’ho demanen. No facilites altres dades personals como correu electrònic, número de telèfon, etc. En cas de no poder identificar-te (no portar DNI), et poden portar a dependències policials. Et podran fotografiar i prendre empremtes digitals, però no sotmetre’t a proves d’ADN (duració aproximada del procés, unes 2 hores). En un llibre-registre faran constar les diligències d’identificació, els motius i la seua duració. En cas de resistència o negativa a identificar-te, et poden detenir.
Identifica si pots als agents que et detenen. Recorda el seu número de placa.
Tens dret a ser informat/da immediatament de les raons de la teua detenció.
Tens dret a no declarar. No declares mai en comissaria, sinó davant del jutge.
Tens dret a designar a un advocat/da, has de donar el seu nom i telèfon, o a que te’n designen un d’ofici. L’advocat/da parlarà amb tu abans de ser posat a disposició judicial.
Tens dret a fer una trucada per informar del lloc on estàs detingut.
Tens dret a que et veja un metge en dependències policials i judicials. Si no el sol·licites i reps la visita d’un metge forense acreditat, denuncia els maltractes físics, psíquics o tortures que hages rebut. Si tens marques, mostra-les i assegura’t que tot açò figura en l’informe mèdic.
No et poden retenir més de 72 hores sense posar-te a disposició judicial
En casos de detenció il·legal o que no es respecten els teus drets (tortures), demana el Habeas Corpus, y et posaran a disposició judicial immediatament. El pots sol·licitar tu o algun familiar.
L’interrogatori policial i judicial deu realitzar-se sempre en presència d’un advocat/da. Podràs entrevistar-te amb ell/ella abans de declarar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada