dijous, 13 de març del 2014

DESMUNTANT VALÈNCIA


Copie, traduït, aquest article de Rafael Ventura Melià, aparegut al diari Levante del 13 de març de 2014. En ell hi ha una referència a l'edifici enderrocat del carrer de la Bosseria que motivà la meua entrada LA VALENCIANA DEL CARRER DE LA BOSSERIA, del 10 de novembre de 2013. 


Els veïns del barri de la Seu s’han aixecat contra el pla del senyor Serra, que viu a la plaça de Sant Lluís Bertran, prop de al'Almodí, que vol enderrocar les antigues cavallerisses d'un palau que va adquirir fa anys per a elevar un nou edifici. Personalitat sobrada té l'immoble en què resideix, fa molt temps restaurat i no sé per què necessita més espai quan moltes famílies s'han de conformar amb 90 metres de superfície.

A mi em van explicar els Font de Mora que en aquest antic palau vivien ells i que era dels Montesinos (el blasó campeja a la portalada). Ací han nascut Lluís Font de Mora, l'economista i ex conseller, o la seua germana, que va casar amb un Caruana. També crec que Pere Agramunt o la seua mare, va viure ací. Com fos, el van vendre i va arribar l'industrial (un especialista en art em va dir, fa 30 anys: «ferros, ferros i ferros»).

Per aquells dies es va saber que posseïa una gran col lecció de pintura gòtica valenciana. Desconec si mai ha fet una jornada de portes obertes, com a bon veí... O si ha prestat obres per a les exposicions dels nostres prestigiosos museus. Em fa olor que no ha fet cap donació, per ara. Hi ha descomptes d'Hisenda si insinues aquesta futura intenció.

Lozano, l'arquitecte responsable del projecte, o del més ambiciós per a la dàrsena, i actual membre del CVC "per impuls de Consuelo Ciscar", s'escuda dient que total «hi ha dos arcs» que es conservarien. Em fa por que si comença a fer fonaments sortirà la Valentia romana i tindrà més problemes dels que creu. Podria utilitzar l'edifici del costat del palau, molt més gran i que necessita restauració. Amenaça caure si no s'actua. Aquesta sí que va ser la casa natal del sant.
Aquest ajuntament ho permet tot. Fa poc van enderrocar una casa que semblava del segle XIX i com em va assenyalar Carlos Soler, la dovella i altres elements eren del XV o XVI. i a la Bosseria han enderrocat una altra que ha deixat diverses columnes gòtiques a terra, com si res. Van assolant València. I presumeixen d'estimar «lo Nostre». Un amor que casa malament amb l'especulació.

Després de la bombolla de la Copa de l'Amèrica tancaren diversos hotels, com el Sidi Saler. O que han canviat d'empresa, com el Abasiri, que va reobrir SH, Hilton ara amb la cadena Meliá. Encara que l'any passat va augmentar el nombre de turistes no així els ingressos. No m'opose al fet que l'edifici siga hotel, com si Calatrava converteix la seua casa de la plaça de la Mare de Déu en un. De fet ocupa part de la plaça abusivament. Serà una destinació amb difícil accés i no diguem l'aparcament a la zona ...

Els Serra ja van afegir un sobre elevat polèmic, per al fill. Va passar, tot i que es va arribar a discutir la idoneïtat. Els edificis històrics són patrimoni i s'han de respectar. Els membres del CVC han de ser els primers a implicar-se en la seua conservació. O deixar la poltrona i dedicar-se al negoci privat. No veig que siga èticament compatible.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada