dijous, 20 de juny del 2013

QUE ES FAÇA LA LLUM, XE!

Amb data d’avui, 20 de juny del 2013, David Torres ha publicat en “Punto de Fisión”, de blogs.Publico.es, el següent article que m’he permés la llibertat de traduir:

"Al segle XIX va haver-hi una seriosa discussió filològica sobre quin podia ser l’ idioma en què parlaven Adam i Eva en el jardí terrenal. És a dir, quina era la llengua de Déu, la llengua anterior a Babel i a la confusió de les llengües. Uns van dir que el rus, uns altres que el japonès, un per ací, perdut, que el basc. Més d'un segle després, Jorge Bellver aposta pel valencià i assegura que es remunta al segle VI abans de Crist, la qual cosa té mèrit, ja que per primera vegada es presenta la hipòtesi que una llengua procedent del llatí puga ser anterior al llatí. Com si diguéssem que un nét és més vell que el seu propi avi.

No és d'estranyar que el PP valencià defense aquesta teoria. Potser que el valencià no siga anterior al llatí, però que el PP és més vell que l'imperi romà, que la república romana i que el dret romà, això és fix. El PP és anterior a la pedra i al pal, i si encara no han trobat una gavina incrustada en una pedra d'Atapuerca és perquè els antropòlegs no estan a allò que cal estar. Hi ha senyals de l'existència del PP a tot el llarg i l'ample de la Bíblia.

Sant Josep, per exemple, era del PP perquè només a un votant del PP se li ocorre creure's l'excusa que li va posar la seua senyora. El rei Salomó era del PP, com ho demostra la seua idea de partir un xiquet per la meitat, equitativament. Josué era del PP, perquè només a un ministre del PP li dóna la ventolera de demanar-li al sol que es detinga perquè ell tinga temps d'acabar la batalla abans que caiga la nit. Noé era del PP, encara que allò que no diu la Bíblia és que va cobrar entrades per cada parella d'animals que van entrar a l'Arca (i a més no va deixar anar un corb ni una coloma sinó una gavina). Dels dos fills d'Adam i Eva, un era del PP. Amb Adam i Eva mai estarem segurs de la seua filiació política però que Déu va fundar el PP, això va a missa. El Gènesi no especifica si Déu va fer el PP abans o després de la llum, el dimarts o el dimecres, abans o després de les aigües, però la serp és ETA, que ja estava donant guerra per ací, i ja se sap que tot allò que no és el PP és ETA.

L'Antic Testament en valencià guanya molt. Déu queda molt més trempat dient “Que es faça la llum, xe” i anant-se’n després a prendre una orxata. El jardí terrenal, que Colom en una distracció monumental es va pensar que podia ser la costa de Cuba, quadra molt millor amb l'Albufera. Quan l'home va inventar el foc, el primer que va fer va ser cremar un altre, per provar, després animals, després llibres i després ja les Falles."


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada