dimarts, 25 de juny del 2013

NO ÉS UNA ALTRA VEGADA: ÉS COM SEMPRE

El PP mai va enterrar la destral de guerra de l'aberració lingüística, solament li va fer un solemne funeral.

Traducció d’un article de Miquel Alberola publicat a El País el 23 jun 2013:

El PP valencià torna a amenaçar amb la destral de guerra de l'aberració lingüística. És cert que ho necessita per encobrir la pudor que desprèn, però, de fet, mai la va enterrar, malgrat que es va representar un solemne funeral polític, la resplendent làpida de la qual coneixem pel nom d'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Però el fèretre estava buit i en la tomba, com s'ha anat veient, solament jeia l'esperança. Els populars valencians mai van combregar amb aquesta pantomima. Ni tan sols Eduardo Zaplana, al què alguns (ell, entre uns altres) atribueixen el mèrit d'haver tancat el delirant conflicte lingüístic. No va ser ni idea seua, sinó un assumpte de Jordi Pujol i José María Aznar, que necessitava els vots de CiU i un pacte de legislatura per a la seua pròpia estabilitat. Zaplana solament va ser un manat, encara que va aprofitar l'instrument per al seu interès, com a pessebre acadèmic de secessionistes en la liquidació d'Unió Valenciana.

Mentrestant, el partit no ha deixat d'afilar i brandar la destral. L'anticatalanisme és l'única identitat que ha pogut desenvolupar la dreta valenciana, malgrat els seus gairebé 20 anys en el poder i la seua aclaparadora successió de majories absolutes, que li van posar en safata poder embastar una singularitat moderna de si mateixa. En el primer moment de la Transició, UCD va tractar de cimentar un discurs identitari allunyat del franquisme i proper a alguns postulats de Joan Fuster (que no eren sinó els de la dreta culta de Teodoro Llorente o Wenceslao Querol, fervents catalanistes a ulls de l'anticatalanisme feroç dels epígons de Vicente Blasco Ibáñez). Però va renunciar després de constatar que sense la dreta ultra franquista, que havia trobat en l'anticatalanisme polític una fórmula magistral per blanquejar el seu negre passat, no podia aconseguir la majoria electoral per influir en l'elaboració de l'Estatut.

Des d'aquest moment, l'anticatalanisme ha estat el més eficaç aglutinant per evitar o prevenir la seua disgregació i la seua infal·lible arma de destrucció electoral contra l'adversari, però també la prova de la seua consagració a un pragmatisme obscè que situa al partit per sobre dels interessos generals, els fonaments científics, la legislació o la cultura amb tal d'aconseguir o mantenir el poder. Sobre aquest patró, el PP ha substanciat una personalitat preponderada per un sectarisme tan extrem com contraproduent, ja que ha actuat fins i tot en detriment d'oportunes estratègies territorials o econòmiques en les quals calia que valencians i catalans anaren de la mà.

Però sobretot, aquesta obcecació s'ha ensanyat amb la cultura d'expressió valenciana (o siga, no castellana), a la qual ha estigmatitzat, retallat i menyspreat sistemàticament. Ni els escriptors ni el teatre han tingut la presència ni el reconeixement que mereixien, ni la suggestiva eclosió de representants de la cançó ha tingut cabuda, no ja en la Ràdio Televisió Valenciana, sinó en la desproporcionada estructura de contenidors públics, sovint tan disponibles per a esdeveniments de complexa digestió. Per no parlar dels clàssics com Raimon, per a qui, criminalitzat i després d'anys d'exclusió del circuit públic, amb prou feines hi ha ganyotes llastimoses, mentre l'Agència Tributària i el cas Malaya desvetllen que l'ara consellera de Cultura, María José Català, va contractar com a alcaldessa del seu poble a la Pantoja per 80.000 euros. Encara que, clar, Raimon ni tan sols està imputat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada