dilluns, 23 de setembre del 2013

HEMEROTECA

(Un article de Vicent Partal publicat el 19-9-2013 a El Punt Avui)

Les mentides es repeteixen i les evidències es repetiran.

 “Temerosos que el desmembrament de Iugoslàvia puga portar violència i una inestabilitat generalitzada als Balcans, els governs de l'Europa occidental han mostrat el seu rebuig a la decisió presa avui per Eslovènia i Croàcia d'avançar cap a la independència de Iugoslàvia.
Els governs europeus avisen Eslovènia i Croàcia que no seran reconeguts com a estats independents i els encoratgen a seguir negociant amb la resta de Iugoslàvia per crear una nova estructura federal. [...]

Fa pocs dies, tant les 12 nacions de la Comunitat Europea com les 34 nacions de la Conferència de Seguretat i Cooperació a Europa van manifestar-se totalment a favor de «la unitat i la integritat territorial de Iugoslàvia», basada en la democràcia, els drets humans i el respecte al dret de les minories.

També divendres passat, durant una visita a Belgrad, el secretari d'Estat nord-americà, James Baker, va afirmar que els Estats Units no reconeixeran la independència d'Eslovènia i Croàcia...”

Això que acaben de llegir són fragments d'una de les moltes cròniques aparegudes a la premsa el 26 de juny del 1991. Concretament, aquesta pertany al The New York Times, i sota el títol “Europa amenaça la secessió a Iugoslàvia” era signada per Alan Riding. Poden comprovar l'original a l'arxiu de The New York Times.

Si volen podem trobar milers d'articles com aquests, cartes oficials que usen el mateix to i tota mena de documents i recomptes històrics que expliquen que mai i en cap cas el món volia reconèixer la proclamació unilateral d'independència feta aquell dia per Eslovènia i Croàcia.

Però és evident que aquestes amenaces no es van complir mai. I avui Eslovènia i Croàcia són tots dos uns estats independents més, reconeguts de forma universal, membres de les Nacions Unides i de la mateixa Comunitat Europea, ara Unió Europea, que aleshores afirmava emfàticament que mai no acceptarien aquests dos països.


Les mentides es repeteixen i les evidències es repetiran. Que vostès tinguen un bon dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada