Un article de Pilar Almenar publicat al diari El País del diumenge dia 27 informa sobre els passejos guiats per València que ha organitzat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. L'itinerari ha estat dissenyat per la néta del poeta de Burjassot com a projecte de finalització de màster, ací teniu el seu contingut:
Des de lluny, semblava un grup de 60 turistes que passejaven un dissabte al matí. Des d'a prop, la cosa canviava. ""Ací em pariren i ací estic. Ací treballe i done besos. Ací agonitze i ací em ric", llegia ahir un dels assistents pujat a un banc a la Plaça de la Reina. Eren voluntaris d'Escola Valenciana i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua que recorrien la ciutat amb aprenentes, turistes i curiosos. Estaven coneixent "La València de Vicent Andrés Estellés" (1924-1993), un itinerari dissenyat per la néta del poeta de Burjassot, 20 anys després de la seua defunció, en el qual es llegien els seus poemes, s'explicaven anècdotes i es repassava la història de racons de la ciutat que poden quedar ocults al pasejant.
"L'objectiu d'aquest passeig és donar a conèixer València segons la mirada d'Estellés. Els llocs on va ser amb la seua dona i com van conèixer ells la ciutat", compta Ferran López, historiador i guia del grup. A més, és una manera d'apropar el valencià als ciutadans, perquè són els participants els qui llegeixen els poemes.
Isabel Anyó en una parada del recorregut, a la plaça del Mercat. Jo també estic llegint |
"Quan Estellés va batejar la seua filla en la pica de Sant Vicent va demanar batejar-la en valencià. Però el capellà era sevillà. Llavors Estellés li va traduir el que havia de dir i el capellà anava repetint com podia el que va entendre de la traducció", explicava Ferran davant de l'Església de Sant Esteve. "Anys després li va dir a la seua filla: 'tu potser que no estigues batejada'", va afegir entre els riures dels assistents
.
L'itinerari del passeig és el projecte de finalització de màster d'Isabel Anyó Andrés, la néta del poeta, que va voler recuperar l'obra del seu avi localitzant-la en els punts de la ciutat que se citen en els poemes. El mercat central, els banys de l'Almirall, l'Almodí, l'Almoina... fins al Convent del Carme en el qual es visita una exposició commemorativa de l'Any Estellés. "Ha estat bonic però dur perquè el meu avi va morir quan jo era molt petita. Ara he vist imatges i he entrevistat a la meua mare i al meu oncle per abastar-ho tot", explica Isabel Anyó davant dels panells amb fotografies. Les activitats són gratuïtes i l'exposició romandrà oberta fins al 17 de febrer.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada